За продавачи

Цените на ваканционните имоти по северното Черноморие остават с 15% по високи от тези на Юг. Кратък обзор.

14 Септември 13

 

Цените на имотите във Варна са близки, а дори на моменти и равни с цените в София. Това се дължи на формирането на този район като вторият по значение икономически център в България след София с население над 400 хил. човека. Тук са съсредоточени няколко индустриии – туризъм, недвижими имоти, търговия, морска индустрия, химическа индустрия в района на Девня, силно развито земеделие в района на Добруджа.

 

По отношение на инфраструктурата в района има международно летище, пет търговски пристанища и множество яхтени, ж.п гара и автогари. Има редовни целогодишни полети от Русия, функционираща ж.п. линия от Москва до Варна, фериботна линия между Варна и руското пристанище Кавказ, украинското Иличовск и грузинското Поти.

Сравнявайки цените на ваканционните имоти по северното и южното черноморие, можем да кажем, че цените на север са с около 15 % по високи, което се дължи на следните фактори:

  • Преди 2000 г. района на Варна бе ясно разграничен на самият град, курортите около него Св. Константин, Слънчев ден и Златни пясъци и няколко малки вилни зони около тях. Имотните сделки бяха за апартаменти и къщи на територията на града и вилни места, а на територията на курортите функционираха само хотели. След началото на имотния бум започна масово застрояване на именно тези вилни зони и курортите и сега в 2013 г. можем ясно да заявим, че цялата територия между летище Варна и Златни пясъци представлява една урбанизирана и застроена територия. По този начин дори и новопостроените ваканционни апартаменти и вили в районите на курортите ползват статуса и на градски имоти поради близостта им до центъра на града (5 км за Св. Константин и 15 км за Златни пясъци), наличието на магистрален път (булевард) и редовен и целогодишен градски транспорт по цялата ос от летището до Златни пясъци, множеството жители на Варна, които предпочитат да живеят целогодишно в районите на курортите, което води до откриването там на целогодишно функциониращи магазини, ресторанти, кафенета и др. Като ярък пример в това отношение може да се посочи местоположението на най-новият университет във Варна, Варненският Свободен Университет,  който се намира в района между Слънчев ден и Златни пясъци.
  • Северното черноморие в много по-малка степен изпита бума на застрояването сравнено с южното поради наколко причини:
    • Най-големият курорт на север, Златни пясъци, се намира на територията на Природен парк Златни пясъци и наличието на редица ограничения за строителство до голяма степен намали инвеститорския интерес и доведе до пренасочването му на юг към района на Слънчев бряг.
    • Терените за строителство на Златни пясъци и Св. Константин бяха основно големи като площ и привлякоха големи инвеститори, които в повечето случаи предпочетоха да изградят нови хотели на мястото на съборените стари, а когато решаваха да изграждат апартаменти, това бяха големи комплекси с над 100-200 апартамента, които бяха в по-високия ценови клас. Накратко казано, малките инвеститори, които направиха големия бум по южното черноморие, почти липсваха в района на куротите около Варна.
  • Построяването на три голф игрища в района на Балчик и Каварна и успешното им функциониране последните две години допълнително подкрепи по-високите ценовите равнища на имотите в района. Наличието на тези игрища удължи активния сезон с два до три месеца.
  • Близостта на района до Румъния с нейните близо 20 млн. души население и отварянето на границите през 2007 г., което доведе много  допълнителни туристи през уикендите на неактивните месеци като март, април, октомври и ноември. Много от ваканционните имоти край Варна имат резервации за тези месеци от неорганизирани румънски туристи за уикендите и за новогодишните и великденските празници, което доведе до повишаване до доходите от отдаване под наем.

Автор: Георги Иванов