За продавачи

Пазара на ваканционни имоти изненадващо устойчив по време на пандемия

22 Юни 21

След първите знаци в началото на 2019г., че икономическата криза породена от пандемията от Ковид 19 ще бъде сериозна, доста анализатори предрекоха крах в сектора на ваканционни имоти подобен на този от финансовата криза 2008 година.   

 

При затворени граници и почти невъзможност да се пътува от страни, чийто граждани активно участваха на имотния пазара в България беше логично да се очаква наистина негативен сценарий. Близо 19 месеца по късно, когато България е на прага на преодоляване на пандемията, можем уверено да твърдим че сектора на ваканционни имоти преодоля кризата без почти никакви сътресения. 

 

Какво се случва на основните сегменти на пазара:

 

Морски имоти

 

Динамиката на пазара по морето с изключение на няколко месеците от второто тримесечия на 2019 г. се запази на на нивата от преди кризата. Дори и през второто тримесечие, когато тримесечия мерки бяха най-затегнати, броят на сделки падна с не повече от 25%. Цените се задържаха на нивата отпреди кризата с лека тенденция за повишаване, главно поради факта, че доста продавачи изтеглиха имотите си от пазара в очакване на по-добри времена, което породи недостиг на оферти и съответна корекция на цените нагоре.    

 

Зимни курорти

 

При имотите в зимните курорти и най-вече в Банско тенденцията описана при морските имоти за лек ръст на цените беше доста по категорична. В сравнение с цените от преди кризата можем да отбележим че имаме устойчиво повишение с около 5-7%.

 

Кой продава

 

Основни продавачи са руските собственици на имоти като те съставят около 50% от всички предложения на пазара. Те бяха основни купувачи след финансовата криза от 2008 г. като съвсем логично е в момента те да са основната група продавачи. Сред основните фактори влияещи на желанието на руските собственици да продават са девалвацията на руската валута с почти 50%, което оскъпява както поддържането на имот в България така и пътуването до България. В допълнение на финансовите причини, пандемията от Ковид 19 и последващите рестрикции за пътуване от Русия до България също се оказват сериозен фактор за желанието на Руснаците да продават имотите си в България.

 

Разбира се освен Руснаците има продавачи и от други националности, като макар и с доста по-слаби темпове продължава и изтеглянето на Английски собственици. 

 

Кой Купува

 

Пазара е доминиран от Български купувачи. Те са над 50% от всички купувачи на ваканционни имоти. Забелязва се и значителна активност от купувачи от Румъния като те се интересуват основно от имоти по северното черноморие. Активни са и купувачи от Източно европейските страни, като Полша, Словакия.

 

Какви са цените

 

В зимните курорти Студията се търгуват в диапазона  от 13000 до 18000 Евро, за двустаен апартамент цените варират между 19000 и 35000 Евро, а за тристайни от 38000 до 45000 Евро.

 

В морските курорти цените държат традиционно по-високи нива, като студи ата се движат между 17000 и 23000 Евро, за двустаен сделки се осъществяват в диапазона между 23000 и 40000 Евро и за тристайни от 30000 до 55000 Евро.