За продавачи

Столичният квартал Младост - все по-предпочитано място за закупуване на имот. Всеки 10-ти купувач в София си търси имот в Младост.

08 Февруари 14

Тези, които са си търсили имот през 90-те година на миналия век си спомнят, че по това време Младост бе сред непредпочитаните райони. Тогава се считаше за изключително непрестижно да живееш в Младост и закупуването на имот там беше компромисен вариант.

20 годни по-късно според статистика на Ню Естейт, всеки 10 купувач на имот в София си търси имот в Младост. На какво се дължи тази промяна?

Безспорно събитието, което до най-голяма степен повлия на увеличаването на привлекателността на квартала бе отварянето на Бизнес Парк София. Бизнес парка е сериозно урбанистично постижение за размерите на България. С параметри като 172 000 кв. м застроена площ и 23 000 работни места, Бизнес парка драстично преобрази района.

Второто събитие със сериозна значимост за развитието на Младост, бе довършването на южната дъга на околовръстния път на София. Пътната връзка направи достъпа до квартала от Южните квартали на града изключително удобен.

В момента сме на прага на следващо събитие, което ще промени драматично облика на района - пускането на продължението на метрото до Бизнес Парка. С новото метро, пътуването до центъра на София от Младост 4 ще бъде не повече от 25 минути. Като добавим и комфорта на пътуването с метро, пътуването до жълтите павета от Младост 4 ще бъде по-удобно и по-комфортно пътуване от доста по-централни квартали като Слатина до центъра с градски транспорт.

Как влияе това развитие на квартала на имотния пазар.

Като начало 23 000 млади служители в бизнес парка, които нормално взимат заплати може би 2 пъти над средната за страната, вдигнаха нивата на наемите в района за последните 2-3 години с 25%. Като пример можем да отбележим, че двустаен обзаведен апартамент за около 280 евро на месец е почти невъзможно да се намери в Младост 4, докато в квартали като Овча Купел подобни апартаменти с трудност си намират наематели за повече от 200 евро. Цените на имотите се повишиха с подобни темпове. Ако двустаен апартамент в Овча Купел може да се купи за около 45 000 евро, то подобен апартамент в Младост е невъзможно да се намери за по-малко от 55 000 евро.

Какви са очакванията

По-горните тенденции определено не останаха незабелязани от строителните предприемачи. В района на Младост 4 по оценка на New Estate Bulgaria през 2014г. се очаква да започне строителство на проекти с около 500 апартамента. Други подобни проекти са във фаза на подготовка и се очаква да бъдат обявени през следващата година. Дали тaзи сериозна бройка на нови жилища ще задоволи търсенето на имоти в квартала е трудно да се каже, но определено увеличаването на предлагането в района ще потисне движението на цените нагоре.

Друг аргумент в полза на задържане на ръста на цените в Младост е колкото и странно да звучи, самото пускане на метрото. Независимо, че метрото е една чудесна придобивка за квартала, която ще позволи удобно пътуване до центъра например, тя също ще позволи и удобно пътуване до квартала. С други думи, ако работите в Бизнес парка, не e задължително да си намете апартамент в Младост, за да стигате удобно до работа. Спокойно може да живеете в Люлин и с метрото да се придвижите до работното си място сравнително бързо и комфортно.

Оценката на New Estate Bulgaria е все пак, че цените на имотите в Младост ще продължават да се движат нагоре. Темповете на ръст обаче ще са умерени. За 2014 година очакваме ръст от порядъка на 3-4%. Наемите също ще се движат нагоре през годината. Дългосрочно перспективите за квартала са доста добри, като очакваме Младост устойчиво да остане един от топ 5 кварталите предпочитани за закупуване на имот в София.