За продавачи

Слънчев Бряг-град или курорт?

16 Май 13

Началото

Началото на слънчев бряг е поставено в далечната 1957г. когато тогавашното комунистическо правителство решава да започне да развива сектора. Първоначалният замисъл е  за създаването на елитен черноморски курорт насочен към привличането на западноевропейски туристи и генерирането на приходи в така необходимата по това време валута.

Инвестицията в курорта до падането на комунистическия режим  възлиза на колосалната за тогава сума 150 милиона лева и през 1989 курорта вече разполага със 108 хотела с над 27 000 легла и над 130 ресторанта, атракционни и битови заведения, нощни клубове, барове и дискотеки, кафе-сладкарници и аперитиви.

Съдбата на курорта се променя драматично след промените през 1989 година. За кратък период  хотелите в курорта и земята около него са приватизирани и частни предприемачи започват реализирането на различни проекти.

Слънчев бряг доста бързо влиза в полезрението на международни инвеститори най вече от Великобритания, които по модела на развитието на Испанските курорти  започват строителството на жилищни сгради с апартаменти с цел продажба на индивидуални клиенти. За периода от 2000 до 2008 година са построени и продадени около 30 000 апартамента.

Слънчев брег през 2013.

Настоящият облик на Слънчев бряг е коренно променен и определено няма нищо общо с идеята за курортна зона с хотели  използваеми само през летните месеци от заможни туристи. Хотелите заемат основно първа линия до морето а всичко зад тях е застроено с комплекси  с апартаменти. В повечето случаи тези комплекси са доста модерни с добро качество и разполагат с многобройни удобства за живот и лятна почивка. Тук трябва да споменем, че апартаментите са абсолютно годни за използване целогодишно и не са по-лоши ако не и по- добри от сградите строени където и да е другаде в България.

Строителството на жилищните комплекси също се е разпростира значително извън първоначалната територия на комплекса и фактически заличава свободните пространства между Слънчев бряг и съседните Св. Валс и Несебър. На практика целият залив от Равда до Елените се е превърнал в компактна урбанизирана територия с големината на средно голям областен град в България.

Тази трансформация променя идеята за Слънчев бряг, като място за лятна почивка и предопределя бъдещото му развитие, като част от модерен крайморски град с добре развит туризъм.

Какво липсва на новия Град?

От гледна точка на инфраструктурата Слънчев бряг има всичко необходимо за нормален живот-супермаркети, училище, детска градина, автогара, няколко болници, полицейско управление, асфалтирани улици и  модерни апартаменти. Слънчев бряг дори предлага сериозно количество работни места в сферата на туризма. Единствено липсващият компонент са жителите. В слънчев бряг официално живеят постоянно не повече от 6000 жители. Стряскаща е разликата в атмосферата в комплекса през летния сезон и зимата. През летните месеци комплексът е претъпкан с туристи настанени основно в хотелите а зимата Слънчев бряг изглежда по скоро като изоставен гард.

Ще има ли жители?

Жители ще има и процеса на заселване  е необратим и върви с пълна пара. Според  данни на агенциите за недвижими имоти около 30% от сделките с апартаменти в Слънчев Бряг се осъществяват с купувачи, които имат за цел да се заселят в Слънчев брег  на даден етап от от техния живота. Според агенцията по вписвания в района на Слънчев Бряг се осъществяват по около 6000 сделки с имоти на година. Това прави около 1800 потенциални жители на град Слънчев Бряг.

Кои са новите жители на Слънчев Бряг?

Групите на новите заселници на този етап са основно две: Първата и и най значима група е руснаци и западно европейци на пенсионна възраст, които са привлечени от добрият климат и по-ниските разходи за живот. По неофициални данни в комплекса вече живеят около 2000 Руски пенсионери.  Втората група е Българи, които намират препитание в Слънчев Бряг  в сферата на туризма и управлението на имоти и се заселват в комплекса. В общи линии ако тенденцията и профила на заселващите се засили след може би около 5 години Слънчев бряг ще представлява един 10-15 хиляден мултинационален град съставен от възрастни чужденци и Българи, които работят в сектори обслужващи възрастни хора.