За продавачи

Руските купувачи най-активни на пазара на ваканционни имоти в България.

27 Март 11

Първото тримесечие на 2011 потвърди тенденцията за нарастващ интерес от страна на граждани на Русия и страните от ОНД към ваканционни имоти в България.

Анализ на NewEstate на запитванията от Руски граждани през първото тримесечие показва ръст в рамките на 25-35% в сравнение със същия период на миналата година. Броят на сделките също се е повишил с 40%.

Причините за позитивната тенденция са разнообразни, но могат да се генерализрат  чрез три основни тенденции:

-Драстичен спад на цените на имотите.

Цените на ваканционните имоти спаднаха с до 50%, което създаде възможност на много по-голям брой хора да си позволят имот в България. Като пример, в комплекс Слънчев Бряг вече е възможно закупуването на едностаен напълно обзаведен апартамент за 35 000 евро, докато миналата година такава покупка би била немислима.

-Засилена реклама в Русия.

След напълното изоставяне на Великобритания и Ирландия, като пазари за ваканционни имоти, всички усилия от страна на агенциите за недвижими имоти и строителите са насочени към Русия. Маркетинговите бюджети за реклама в Русия са почти двойни в сравнение с 2010 година. В резултат на по-активното рекламиране маркетинговото проникване е съществено и имот в България вече е концепция добила значителна популярност в Руското общество.

-Политическа и икономическа ситуация в Русия.

Руската икономика се справи значително добре с икономическата криза. В допълнение високите цени на петрола от последните месеци допринасят за високи нива на инфлация и съответно по-голям апетит към инвестиране, включително и в имоти зад граница в това чило и България.

От друга страна значителен брой хора, предимно пенсионери, намират възможностите си за живот в Русия за по-лоши в сравнение с живота в България и се насочват към закупуването на жилища за постоянно живеене в България.

Горепосочените причини са доста генерализирани, но описват сравнително добре мотивите на Руските граждани  за закупуване на имот в България. Според  NewЕstate тези три фактора ще са устойчиви за следващите 12 месеца, което би означавало допълнителен растеж на продажбите на имоти на Руски граждани.