За продавачи

Какво се случи на пазара на ваканционни имоти по морето в България през 2013 и какви са очакванията за 2014.

27 Декември 13

В поредица от статии се заемаме да опишем главните тенденции и събития на пазара на имоти в България за изминалата 2013г., както и да дадем прогнози за 2014г. Първата статия е обзорен анализ на пазара на ваканционни имоти в морските градове и курорти.

Цени

Независимо от неотслабващия интерес от страна на купувачи от Русия изненадващо за повечето анализатори цените на имотите по крайбрежието отбелязоха минимален спад.

Позитивната новина е, че все пак спадът беше в рамките на статистическата грешка, под 1%, и определено може да се каже, че тези данни са по-скоро индикатор за задържане на цените, отколкото за продължаваща обезценка. Цени в рамките на 500-600 евро за кв.м се утвърдиха като стандартни и вече не се възприемат като супер изгодни. В номинална стойност през 2013г. се купуваха студия за под 20 000 евро, двустайни апартаменти за под 30 000 евро и тристайни за около 40 000 евро.

Слънчев бряг - най-атрактивен

Най-популярното място за закупуване на ваканционен имот за 2013г. остава района на Несебър и Слънчев Бряг. 40% от сделките с ваканционни имоти са с имоти в залива на Слънчев бряг - Равда, Несебър, Слънчев Бряг, Свети Влас и Елените. Втори и трети по популярност и брой сделки са двата големи града Варна и Бургас, и малка част от покупките са направени в района на Созопол и градовете северно от Варна.

Двустайни апартаменти - най-търсени

Най-търсеният ваканционен имот през 2013 година беше двустаен обзаведен апартамент, до 500 м от морето за 30 000 евро. Второто място се разделя по равно от студия и тристайни апартаменти. Търсенето на къща с двор до 1 км от морето беше сериозно, но броят сделки с такъв тип имоти е минимален, поради огранчено предлагане. Сделките с къщи в селските райони бяха отново по скоро спорадични.

Руснаците запазват лидерството, Българите ги следват.

Отново през 2013 година най-активни бяха Руските купувачи. 65% от сделките с ваканционни имоти по морето са с граждани на Руската Федерация. Втори са Българите с около 15%, 10% са за граждани от страни от бившия Съветски Съюз и 10% са за граждани на Западно-Европейски държави.

Англичани продават, но не само те.

През 2013 годнина за първа година след 2007г. вторичният пазар се оказа доминиращ и продажбите на вторичния пазар вече са повече от продажби на имоти ново строителство. Макар че в сравнение с 2012г. през 2013г. беше започнато строителството на повече обекти, все пак предлагането на имоти от собственици значително превишава предлагането на имоти от строители. Англичани и Ирландци продължаваха да са основните продавачи, но все по-отчетливо се забеляза и нарастваща вълна на Руски продавачи.

Геополитика и политика в имотите

С поредното отлагане на приемането на България в Шенген, геополитиката през 2013г. донесе разочарование за пазара на ваканционни имоти. Надеждите, че България ще бъде приета през 2013г. в Шенген, което ще доведе до значителен ръст на продажби и цени се оказаха напразни. Протестите, с които жителите на София вече привикнаха през годината, не оказоха сериозен ефект върху пазара. С изключение на февруари, през който се усети сериозно намаляване на броя на запитванията, купувачите останаха абстрахирани от местните политически събития.

Повече туристи

Позитивни сигнали се появиха и от статистиката в туризма. България все пак привлече с 6% повече туристи от 2012 година, като за някои страни ръстът на броя на туристи беше сериозен. За Беларус например процентът на ръст достигна зашеметяващите 40%.

Инфраструктура

В инфраструктурата можем да отбележим завършването на няколко емблематични проекти със значителен принос в подобряването на достъпа  до Българското крайбрежие. Всички настоящи и бъдещи собственици на имоти край морето ще имат възможност да се възползват от откритите през 2013г. нови терминали на летище Бургас и Варна. Дългоочакваното завършване на магистрала Тракия направи пътуването с кола от София до Бургас много по-комфортно и бързо.

Прогноза

С презумцията, че нормално даваме консервативни прогнози ще кажем, че очакваме 2014 година да бъде година без особенни изменения на цените на морските ваканционни имоти и колебанията да бъдат отново в рамките на статистическата грешка.

Руските купувачи ще продължат да доминират пазара, но очакваме сериозно завръщане на купувачи от западно европейските държави и увеличение на търсенето от Български купувачи. Прогнозираният по-рано тази година ръст на броя на купувачи от Украйна по-скоро няма да се случи поради нестабилността на политическата и икономическа обстановка в тази страна. Освен традиционните продавачи - Англичани и Ирландци, очакваме и значителен брой на Руснаци, които ще предложат имотите си в България за продажба.

Като заключение можем да кажем, че 2013 е годината, която затвърди новите реалностти в сектора след краха от 2009г. Ваканционните имоти по морето вече твърдо работят в режим на динамичен вторичен пазар, по-малък брой новостроящи се обекти и цени от около 600 евро на кв.м. Полу на шега трябва да отбележим, че се затвърждава и Руския език като основен език за комуникация в сектора на вканционните имоти.