За продавачи

Украинците са вече основни купувачи на ваканционни имоти в България.

16 Февруари 15

Данните от последните 6 месеца за сделки с имоти по Българското Черноморие демонстрират отчетливо нова тенденция. Украинците се очертават като основна група купувачи, а Руснаците се нареждат до Англичаните, като основни продавачи.

Статистика

В процентно съотношение нещата изглеждат по следния начин:

Купувачи: 60% Украинци, 20% Руснаци и 20% други.

Продавачи: 40% Руснаци, 40% Англичани и Ирландци и 20% други.

Очаквана промяна

Тенденцията е логична и до голяма степен очаквана. Изненадата тук е по-скоро бързината и обхвата, с които се случват нещата. Независимо, че промяната на пазара не се случи, както при ситуацията с Англичаните през 2009г., когато пазара замря в рамките на 2 седмици след колапса на Леман Брадърс, то все пак почти пълното му преобразуване в рамките на 3 месеца е меко казано удивително.

Защо Руснаците продават.

Защо Руснаците решиха да продават, е въпрос, на който лесно може да се отговори чисто аритметически. Сриването на рублата спрямо еврото направи едно пътуване и почивка в България почти два пъти по-скъпо в сравнение с 2013г. Това означава, че за някои собственици е вече непосилно дори да се доберат до имота си.  Таксите за поддръжка на ваканционните имоти, които варират от 5-15 евро за кв.м, са също вече почти една средна работна заплата в Русия. В допълнение, ако за купуването на имот в България е използван и кредит в евро, то поддържането на имот в България за Руснаците става финансово невъзможно и продажбата на всяка цена е единствен вариант.

Какво се случва при Украинците и защо те купуват.

Украинската гривна /валутата на Украйна/ също се срина, като девалвацията там е дори и по-голяма спрямо тази на рублата. Очевидно при тях решението да купят имот в България не може да се обясни само с финанси. Отговорът е съвсем друг. Украинците търсят сигурност за себе си и за своите средства. За Украинците, които имат спестени 10-20 000 евро, купуването на имот в България се оказва достъпно и желано. По думи на клиенти, при създалата се ситуация в Украйна, инвестирането в малко студио в к.к.Слънчев Бряг е по-сигурно, отколкото депозит в Украинска банка. В последните месеци се появяват и купувачи, които буквално бягат от война. Това са хора на възраст, между 20-30 години, които се стремят да избегнат военната мобилизация, протичаща в момента в страната, като за целта с помощта най-вече на родителите си, те купуват имот в България с цел емиграция.

Какво се купува.

Най-желаните имоти са двустайни апартаменти на цена 20-25 000 евро. Такива оферти засега се предлагат основно в района на к.к.Слънчев Бряг и съответно там е най-голямото количество сделки. Рядкост са клиентите с бюджети над 30 000 евро, като при тях освен к.к.Слънчев Бряг има и варианти за закупуване на имот в Бургас и района около Варна. Пазарът на имоти, от така наречения клас лукс, е почти замрял, като там се отчитат спорадични сделки.

Какво предстои.

За съжаление, пазарът на ваканционни имоти стои пред нова драматична криза. При продължаващото влошаване на икономическото състояние в Русия, количеството на предложения за продажба на имоти на всяка цена ще продължават да се покачват. Това неминуемо ще доведе до допълнително и според нас сериозно падане на цените в порядъка на около 15% до края на 2015г. В номинални стойности  стандартни студия по Черноморието ще достигнат средни нива от 14 000-18 000 евро, двустайни апартаменти - 20 000-24 000 Евро и тристайни апартаменти - 27-30 000 евро.