За продавачи

Тенденции на пазара на ваканционни имоти в първото тримесечие на 2020 г.

29 Януари 20

2020 се очертава да бъде година без драматични промени на пазара на ваканционни имоти в България. Може с увереност да се каже, че цените на имотите са стабилизирани, като очакванията са за леко движение нагоре. Тенденцията за повишение е по-ясно изразена за имоти в зимните курорти и най-вече Банско.

Цени

Цените на ваканционните имоти, в зависимост от локацията им (близост до плаж за морските и до лифт за зимните курорти), се движат в диапазона между 350 и 650 евро за кв.м. В номинално изражение студия се предлагат на цени между 15 000 и 23 000 евро, двустайни апартаменти варират между 21 000 и 37 000 евро, а тристайни апартаменти може да се придобият на цени между 28 000 и 45 000 евро. 

Кой купува

Тенденцията за доминация на Българските купувачи се запазва, като те дори повишават своя дял - за морските курорти те са около 50% от купувачите, а за зимните достигат до 75%.

Руски и Украински купувачи също присъстват на пазара, но те са не повече от 20% от всички купувачи, като толкова са и купувачите от други европейски страни.

Има спорадични сделки с клиенти от Израел, Ливан и други, но те са по-скоро екзотика, отколкото някаква тенденция.

Кой продава

Първенството на продавачи се държи от руски собственици на имоти. Тенденцията на масово продаване от страна на руснаците, която придоби ясни изражения в началото на 2018 се запазва, като за морските курорти те са около 70% от предлаганите имоти на пазара. Има продавачи и от други националностти които са около 25%, както и предложения от строители, които постепенно изчистват непродадени наличностти.