За продавачи

Спадът на цените на имотите в Слънчев Бряг направи купуването на апартамент за отдаване под наем вече доста по-смислена инвестиция.

28 Юни 14

За последните 5 години, според оценки на повечето агенции за недвижими имоти, а и според статистиката на New Estate, цените на имотите спаднаха с почти 50%, като средната цена от почти 1000 евро за кв.м падна до 500 евро за кв.м. В същото време броят на туристите, посещаващи курорта се увеличаваше устойчиво с по 5-7%, което спомогна за задържане на цените на наемите.

За 2013 година цените за наем на апартамент варират от 20 евро за студио в комплекси на 800 м от морето до 80 евро за тристаен апартамент на първа линия, което при настоящи цени на апартаменти от 450-700 евро за квадратен метър осигурява доходност от около 5%.

За нагледност можем да посочим следният пример: Двустаен, добре обзаведен апартамент от 55 кв.м в к-с 3 звезди, разположен на около 300 м. от морето се продава на цена от 27 000 евро. 

Същият апартамент се отдава под наем за 35 евро на вечер. Ако приемем, че апартаментът все пак няма да бъде нает през целия активен сезон и ще бъде зает средно 60 дни, то се получава приход от 2100 евро на година. От разходите по апартамента, най-сериозен е такса поддръжка, която се дължи за почти всички комплекси в Слънчев Бряг. За този апартамент таксата е 9 евро за кв.м, на година, което прави 495 евро. Разходите за ток и вода също са включени в цената за наем и стандартно са около 100 евро за 60 дни. Ако добавим и малки други ремонти, такси и непредвидени разходи за около 100 евро за сезон, то разходите за имота за година са от около 700 евро. За собственика на апартамента се получава чист доход, след приспадането на всички разходи от 1400 евро. При това положение, възвращаемостта от инвестицията е 1400 евро приходи /27 000 покупна цена= 5,18%.

Доходност от 5% в България от бизнес, за който се изисква все пак сериозни усилия доскоро при 7% лихва на депозитите, предлагана от Корпоративна банка бяха разглеждани като несериозни. С постепенното намаляване на лихвите по депозитите и особено в светлината на събитията от последната седмица, то инвестицията в имот в Слънчев бряг започва да изглежда все по привлекателна.

Според прогнозите на New Estate, цените на имотите в Слънчев бряг се очаква да отбележат отново лек спад от около 5%. Негативната тенденция се очаква най-вече заради намаляването на покупателната способност на руснаците, породено от девалвацията на рублата. Ако тази прогноза се потвърди и ако броят на туристите продължи да се покачва или поне не намалее, то доходността от отдаване под наем би могла да достигне 6%, което ще направи инвестирането в имот на Слънчев бряг за отдаване под наем дори по привлекателна.