За продавачи

Руските купувачи продължават да бъдат активни на пазара на ваканционни имоти в България, но бюджетите им спадат.

30 Май 14

Събитията в Украйна от началото на годината предизвикаха доста опасения сред участниците на пазара на Български ваканционни имоти. Прогнозите варираха от сериозен спад за сектора, продиктуван от санкции и икономически проблеми в Русия, до сериозен ръст, надявайки се на увеличен интерес от страна на Украински купувачи, желаещи да емигрират или да инвестират парите си на по-сигурно място.

 

Според статистиката на New Estate за второто тримесечие на годината, обаче нито една от по-горните тенденции не се сбъдна напълно. Броят на сделки и запитвания по същество остават на нивата от миналата година.

Все пак има известни изменения на пазара. Най-основното е намалените бюджети от страна на Руските купувачи. Ако до преди година Руснаците бяха готови да похарчат 30 000 евро за двустаен апартамент, то сега стандартните запитвания за двустайни апартаменти са до 25 000 евро.

Тенденцията е обяснима поради факта, че руската рубла бе обезценена с почти 25%. В началото на 2013 година руската рубла се търгуваше на 42 рубли за едно евро, докато в момента нивата се колебаят около 47-49 рубли за евро. Тази нова реалност на валутните пазари доведе до намаляване на бюджетите на Руснаците с около 25%.

 

Поради факта, че Руснаците са сериозен фактор в сектора, намаляването на парите, които са готови да похарчат за имот в България води и до постепенно намаляване на цените на имотите, като тенденцията е до края на годината да сме свидетели на допълнителен спад от около 5%.

 

Прогнозата за засилване на интереса от страна на Украински купувачи също не остана необоснована. Интересът определено се покачи, но засега това се забелязва основно в по-високия брой на запитванията от страна на Украинците, като броят на сделки с граждани на Украйна остава на нивата от изминалата година. Все пак истински извод за тенденцията на Украинския пазара ще може да се направи след летния сезон, поради факта, че купувачите от тази страна традиционно предпочитат да пътуват с автомобил до България през летните месеци и да съчетават купуването на имот с отдих.