За продавачи

Пазарът на ваканционни имоти пред нови предизвикателства и неизбежно преструктуриране

24 Август 14

Пазарът на ваканционни имоти е пред нови предизвикателства. 6  месеца след началото на кризата в Украйна, ефектът от нея достигна и пазара на ваканционни имоти. Какви са последствията:

Намален брой продажби.

Различните агенции отчитат от 10 до 25 % спад на броя на сделките. Някои агенции и особено строителни компании, които се позиционират в премиум клас имоти, отчитат дори и по-драстично намаление на продажбите, близки до катастрофични. New Estate Bulgaria отчита 12% намаляване на броя на сделките с Руски купувачи.

Малко позитив

Намаляването на броя на сделките е осезаемо, но все пак не може да се сравни с тоталния колапс през 2008 г., когато Англичаните тотално се оттеглиха от Българския пазар. Дори и с 20% спад, сделките все пак са хиляди, което гарантира функционирането на пазара дори и в по-малки размери.

Намалени Бюджети

Бюджетите на Руските купувачи достигнаха ново дъно. Докато преди година средната цена на имоти закупени от Руснаци се движеше около 28 000 евро, то тази година се очертава сериозен срив от около 30%. Болшинството от купувачите разчитат на бюджет от около 20 000 евро.

Отново малко позитив.

Ако желаещите да си закупят имот в България Руснаци намаляват с 20%, то желаещите Украинци да си купят имот в България са 50% повече. Проблемът с Украинските купувачи е все пак, че те са нови на пазара и тепърва започват да изучават какво предлага България. За голямо съжаление техните бюджети са дори и по-малки от тези на Руснаците.

Какви са причините.

Основната причина за спада на Рускияте купувачи е сериозната девалвация на рублата. От началото на годината руската рубла загуби около 25% от стойността си спрямо еврото.През януари 2104 рублата се търгуваше при 42 рубли за евро, а в началото на август едно евро вече струва 48 рубли. С други думи, ако средният руски купувач е имал спестени през януари 25 000 евро в рубли и се е надявал през лятото да си купи имот в Българиа, то в август се оказва че вече разполага с около 20 000 евро.

На второ място трябва да се отбележи несигурната обстановка в Русия и сериозната анти западна пропаганда, която достигна времената на Студената война. Имиджът на Европа, в това число и този на България е сериозно накърнен, в резултат на масираната медийна кампания. Очакванията за задълбочаващи се санкции между Русия и Европа, в това число и визови рестрикции, карат хората сериозно да се замислят дали да закупят имот в в страна, която евентуално не биха могли да посещават в последствие.

Прогноза

Независимо от намалелия брой сделки с Руски купувачи, все пак трябва да се отбележи, че Българските ваканционни имоти остават привлекателна форма за инвестиция и желаещи да си имат имот в близост до плажа има достатъчно. На сектора обаче му предстои ново пренастройване, основно в две направления. По-агресивно търсене на нови пазари и нов спад на цените за следващите 12 месеца с около 15%. За съжаление, някои от играчите в сектора и особено тези, които са базирали инвестиционните си намерения, разчитайки основно на Руския пазар, едва ли ще оцелеят.