За продавачи

Пазара на ваканционни имоти в България в нова фаза след спада на купувачи от Русия.

30 Април 16

След шоковия спад на купувачи от Русия, пазара на ваканционни имоти в България навлиза в нова фаза, с нови тенденции в динамиката на цените, произход на купувачи и вида на търсените имоти. Като най-важна тенденция, можем да отбележим, че за разлика от пазара в София, който отбелязва сериозен дисбаланс на търсенето и предлагането в полза на търсенето, което води до повишение на цените, при пазара на ваканционни имоти купувачите са осезаемо по-малко от продавачите.

 

Кой купува?

За първи път от възникването на пазара на ваканционни имоти в България, няма открояваща се националност, която да съставя повече от 50% от броя на купувачите на ваканционни имоти. Ако в периода между 2000-2008 основната група купувачи бяха Британците, а между 2008-2015 - купувачите от Руската Федерация, то от началото на 2016г. тези две групи съставят съответно 15% и 10%(виж графиката по-долу). Може би изненадващо, най-голяма е групата на Българите по този показател (35%).

 

 

Къде се купува?

По този показател, тенденцията за доминацията на района на Слънчев бряг, като най-предпочитано място, се запазва. Количеството сделки в населените места в залива на Слънчев Бряг, Свети Влас, Несебър, Равда и Елените е 50% от всички сделки с ваканционни имоти, като лидер в тази група населени места е самият Слънчев Бряг с 30% . Интересно е да се отбележи, че независимо че традиционно първото тримесечие на годината е силно за зимните курорти, продажбите в Банско съставляват едва 15% от всички сделки.

 

 

Какво се търси?

Най-търсени отново остават двустайните апартаменти, следвани от студиата и тристайните апартаменти. Търсенето на къщи е традиционно високо, но паради липса на адекватно предлагане реално сключените сделки са не повече от 10%.

 

Цени

Тенденцията за спад на цените на ваканционните имоти продължава, като за първите месеци на годината се отчита около 10%. Ако вземем за пример най-търсените двустайни обзаведени апартаменти със средна площ от 60 кв.м, находящи се на 300 метра от морето, които през лятото на 2015 година се предлагаха и продаваха на цена около 30 000 евро за апартамент, то в момента такъв апартамент може да се закупи за 27 000 евро. Сделки с обзаведени студия с площ от 40 кв.м в пешеходна достъпност до морето, се осъществяват на цени от около 15 000-18 000 евро. Максималната цена за тристайни апартаменти е около 35 000 евро.