За продавачи

Най-активни в търсенето на ваканционни имоти по българското крайбрежие остават Руските пенсионери.

28 Януари 14

Пенсионерите от Русия се очертават като най–усточивата група от купувачи на имоти по българското Черноморие. По оценка на New Estate Bulgaria, около 65% от руснаците, активно търсещите имоти в България, са хора в пенсионна или предпенсионна възраст, които търсят имот за използване целогодишно или поне през по-голямата част от времето.

Стандартно пенсионерите са привлечени от добрия климат през летните месеци и сравнително ниските разходи за живот в България.

Този тип купувачи разполагат с бюджет не по-голям от 25 000 евро и търсят двустайни апартаменти в пешеходна достъпност до плаж. Поради ограниченото предлагане на подобни имоти, тези купувачи се спират и на студиа /едностайни апартаменти/, а като най-предпочитаната дестинация остава района на Слънчев Бряг.

Втората група купувачи са семейства на средна възраст, които търсят имот с цел използване за лятна почивка. Предпочитаните имоти за тази категория купувачи са тристайни, обзаведени апартаменти в близост до плаж. Обикновено такъв вид купувачи са готови да похарчат суми до 60 000 евро.

От гледна точка на динамиката на пазара, добрата навина е, че популярността на България за руските купувачи на имоти в чужбина не намалява и активността на пазара е сериозна. Очаквано първото тримесечие на годината се очертава да бъде един от най-силните периоди за купуване на имот от страна на руските купувачи, като броя на сделките вероятно ще постигне нивата от миналата година.

Като негативна тенденция можем да отбележим продължаващото намаляне на бюджетите, които руснаците са готови да похарчат в България.

Според Людмила Шабанина, маниджър по продажби на рускоговорящи клиенти в New Estate Bulgaria, бюджетите са намалели с поне 20% за последните 2 години. "Докато през 2012 година дори пенсионерите бяха готови да похарчат 30 000-35000 евро за двустаен апартамент, в момента 25 000 евро е стандартен бюджет на тази група купувачи в България".

Изгледи за повишаване на бюджетите засега няма. Според Горян Върбанов, директор в New Estate Bulgaria, негативните тенденции и забавянето на ръста на икономиката в Русия през 2013 и особенно отнемането на лицензите на няколко сравнително големи Руски банки в края на 2013г., определно правят Руснаците по-предпазливи в харченето и по-склонни към изчакване или купуване на по-евтин имот.

Като цяло 2014г. все пак се очаква да мине без особени сътресения, със стабилен брой сделки и продължаващо търсене от страна на руските купувачи.