За продавачи

Над 30% увеличение на запитванията от Украински клиенти, желаещи да закупят имот по Българското Черноморие.

27 Март 14

За месец Март New Estatе Bulgaria отбелязва 30% повишение на запитванията от граждани на Украйна в сравнение с  месец Февруари относно закупуване на имот в България. Болшинството от купувачите желаят да закупят имот по Българското Черноморие с цел инвестиция.

Според  Людмила Шабанина, сложната ситуация и очакванията за сериозна инфлация, карат украинците да търсят по-сигурни инвестиционни възможностти. За хората с бюджет около 20 000 евро България определно има какво да предложи. Като пример студио от около 40кв.м в пешеходна достъпност до плажа в Слънчев Бряг може да се закупи за около 20 000 евро, а в някои комплекси, които са по-отдалечени от плажа, за тази сума може да се търси дори и двустаен апартамент.

Трябва да отбележим,  че на този етап повишение се забелязва само при запитванията, като броя на сделки е по-скоро на нивата от 2013г. В следващите месеци следва да установим какъв процент от запитванията от Украйна ще се превърнат в реални сделки.

Що се отнася до запитванията от Руски купувачи, то те остават на традиционите нива и все още не може да се открои ясен ефект на кризата в Украйна върху купувачите от Русия. Все пак се забелязват опасения от страна на клиентите основно за възможността за налагане на визови ограничения от страна на ЕС. Доста от руските клиенти са също загрижени относно безопасността на пътуване с автомобил през Украйна до България.