За продавачи

Кратка оценка на динамиката на цените на ваканционните имоти в България за първата половина на 2011г.

01 Юли 11

Пазара на вканционни имоти за първата половина на 2011 година се обуславя от две тендеции: спадащи цени и стабилен интерес от страна на купувачи от Русия и страните от ОНД.

Според статистика на Ню Естейт България цените на ваканцинните имоти са паднали със средно 15% в сравнение със същият период на 2010г. За стандартни оферти вече се считат цени от 450-600 Евро на кв. м и то за напълно обзаведени имоти с добра локация и качественно изпълнение. При тези ценови нива просторен двустаен напълно обзаведен апартамент може да се придоби за 35 000-40 000 евро, цени немислими дори и за началото на 2010г. Сериозно фрагментиране на пазара в зависимост от населеното място на имота не се забелязва с изключение на имоти разположени в крайморските райони на големите градове, като Бургас и Варна, където цените са двойно по-високи от типичните курортни локации.

Основна движеща сила на пазара остават гражданите на Русия и страните от ОНД. Средният купувач на имот от тези страни разполага с бюджер между 30 000-60 000 Евро. Основната мотивация за закупуването на имот в България остава използването му за почивки, но все пак доста голям е процента и на купувачите, които се сдобиват с имот с цел имиграция в България. Предпочитани от руските купувачи са апартаменти в близост до морето, но сериозен интерес се забелязва и към селски къщи във вътршеността на страната.

Очакванията за пазара на ваканционни недвижими имоти са за допълнителен спад на цените до края на годината с около 5%, след което се очаква стабилизация на цените и слаб разтеж, който би могъл да се забележи най-рано в средата на 2012.