За продавачи

Имотният пазар в Банско. Депресията продължава.

30 Декември 13

 

2013 не беше радостна за продавачите и агенциите за недвижими имоти в Банско. За тези обаче, които си търсеха имот в зимнен курорт, колкото и малко да бяха те, 2013 беше много добра.

Пазара в Банско остана анемичен, характеризиращ се с малък брой сделки и падащи цени. Ето и основните параметри на пазара:

Цени:

През 2013 отбелязания спад е в рамките на до 5% в сравнение с 2012 година и цените се установиха в пределите на 300 евро за кв. м. Кумулативно спадът на цените в Банско достигна 70% от пикът регистриран през 2008г.

В номинална стойност студия се купуваха за около 12 000 евро, двустайни за под 20 000 евро и тристайни за около 25 000 евро.

Двустайни апартаменти - най-търсените.

Двустайни апартаменти, напълно обзаведени и в районите в близост до началната станция на лифта са най-търсените. Втори по предпочитание са тристайните апартаменти.

Руснаците си имат достатъчно сняг.

За разлика от морските курорти, които се радват на нарастващ интерес от Руски клиенти, Банско привлича минимален интерес от купувачите от тази страна. В болшинството от случаите Руснаците, които купуват имоти в Банско, вече имат имот на морето и си купуват имот на зимен курорт с цел отдих през зимата.

Основната група купувачи на имоти в Банско са Българите. Те съставят около 50%. На второ място са Руснаците и гражданите на страните от ОНД с около 20% и останалите 30% са купувачи от западна Европа, най-вече Англичани и Гърци.

Англичаните продават

Англичаните отново са лидери в листата на продавачите. За разлика от морските курорти, където има и предлагане на имоти в новостроящи се обекти, на фаза строителство, в Банско нови обекти не са започвани от началото на кризата и такъв тип предлагане няма. Продажбите на апартаменти от строители са по-скоро предложения в комплекси, в които са останали непродадени обекти или предложения от съдия изпълнители, които предлагат имоти на длъжници.

В инфраструктурата нищо ново

С изключение на 30-те километра от магистрала Струма, пусната в експлоатация през 2013 година, Банско не може да се похвали с нищо ново и значимо. Проектите за втори кабинков лифт продължават да са затънали сериозно в спора между природозащитници от една страна и инвеститори и местна администрация от друга, без особена надежда за скорошно реализиране. Плановете за разширяване на ски зоната с нови писти, които да доближат възможностите за каране на ски до тези на западно-европейските курорти и да осмислят цената на картата за съоръженията остава само заглавия във вестниците.

Прогноза

Цените в Банско са достигнали нивото на смислено понижение на цените от страна на продавачите и независимо, че вълна от купувачи не се вижда на хоризонта, значителни понижения не се очакват. Очакванията са за продължаваща депресия с нисък брой сделки с допълнително снижение на цените от не повече от 2-3%.