За продавачи

Българските ваканционни имоти интересни за купувачи от все повече страни.

25 Август 13

Летният сезон на 2013г. осезаемо затвърждава тенденцията за разрастваща се популярност на черноморските имоти в България сред граждани на все повече страни. За последните 6 месеца, чрез офиса на New Estate Bulgaria в Слънчев Бряг, са осъществени сделки с имоти с граждани на 11 страни. Освен основните играчи на пазара ката Руснаци, Украинци, Ирландци и Англичани, агенцията е осъществила сделки още с граждани на Полша, Нигерия, Беларус, Алжир, Австрия, Малта и Израел.

Броят сделки с граждани от последните изборените 7 страни разбира се не е огромен, но все пак теденцията е определено радваща.

"Независимо, че работата с повече националности изисква и допълнително усилия от наша страна, все пак ние се радваме, че имотите в България привличат хора от все повече страни“ – казва Ралица Йорданова, един от водещите брокери на агенцията.

Друга тенденция, която е също нова за сезона, е нарастването на броя на купувачите от Великобритания.  През последните 4 години, Англичаните бяха почти на 100% в групата на активните продавачи, като поради девалвацията на английкия паунд и други специфики бяха готови да продават на изключително изгодни цени.

През летния сезон на 2013г. обаче се забелязва значителен ръст и на броя на купувачите от Великобритания, като данните на New Estate Bulgaria сочат за ръст близък до 50% на годишна база. Новите купувачи от Англия са за първи път на пазара на имоти в България и нямат нищо общо с така наречените инвеститори от Англия по време на бума през 2008.

Според директора на Лондонския офис на агенцията, Кристоф Гейтър, купувачите, които се интересуват от закупуване на имот в Българските курорти от началото на годината изобщо не са чували за цени от 1000 евро за кв.м и например цени за студио в Банско по-високи от 15 000-20 000 евро им звучат несериозно. Кристоф Гейтър още допълва, че тенденцията е изключително полезна за пазара на имоти в България като цяло и  би допринесла за намаляване на опасната зависимост на сектора в момента от доминиращите Руски купувачи.

Мотивите за купуване на имот в България за Англичаните са подобни на мотивите на купувачите от Русия - изключително ниските цени на имотитe в настоящия момент, благоприятния климат и възможността за евтина и качествена почивка.