За продавачи

Aнализ на пазaра на имоти в курортните комплекси, в частност в Слънчев Бряг, Равда, Несебър и Свети Влас за лято 2011.

14 Август 11

Като най-голям Български курорт, който приема около 300 000 летовници всяка година, Слънчев Бряг логично заема и едно от челните места по брой сделки с недвижими имоти с чуждестранни граждани. Както се очакваше Руските купувачи са почти единствените активни клиенти в курорта и определно могат да се считат за основен двигател на пазара. Спорадични сделки с клиенти от други националности се осъществяват, но количеството им не може да се счита за определящо.

Какво се търси?

Търсенето е фокусирано на двустайни и тристайни апартаменти в ценови диапазон от 400 до 650 евро за квадратен метър, на разстояние не повече от 200 м от морето. Търсенето на имоти, отдалечени от морето, е почти нулево и клиентите предпочитат да не купуват изобщо, ако не намерят имот в близост до морето отговарящ на техният бюджет. Търсенето, както на студия, така и на големи многостайни апартаменти  е практически нулево като дори оферти от 350 евро за квадратен метър не съблазняват купувачите с малък бюджет. Основен интерес се проявявя към апартаменти в Свети Влас, Равда и имоти около Какао Бийч, но не липсва интерес и към имоти в централната част на Слънчев Бряг.

Тенденция

Добрата новина е, че търсенето остава стабилно и ако не може да се разграничи осезаем растеж на търсенето, то в никакъв случай не може да се отбележи спад на итереса от стана на руските купувачи към Български имоти. Очакванията са за продължаване на активното търсенето на Български имоти от страна на Руски купувачи за следващите поне 6-12 месеца.